dream world


Cymru, no to ten piec chlebowy i piwnica z serami
A ja sie wprosze do Ciebie na nauki... o ile moja doba sie wydluzy chociaz ze 2x



Bogusiu alez czego ja bym Cie mogla uczyc chyba vice versa. Piec chlebowy z wedzarnia i grilem to projekt w Pl, ktorym tez nb. bede sie miec czas zajac mam nadzieje. Ale old habits die hard - ostatnio kupilam bo mi sie rzucila w oczy bakteryjna podpuszczke, chyba dzisiaj zakupie mleka i zrobie slodkiego twarozku na racuchy.

Wiecie zaczynam sie bac bo szefostwo na moja rezygnacje zaczelo sie odgrazac ze mnie moga chciec na pol etatu telepracy. No ale jeszcze nie postanowione i mam nadzieje, ze im ta idea przejdzie bo jak sie zaoferuja to nie wiem czy bede umiala odmowic!




gut Azian iz nod bet :P , bat aj łont somfink beter :E
:P


ech..Azjatkom mówię stanowcze nie :] jestem o nie zazdrosna :P


to dobre dla bab, my faceci musimy mieć coś konkretnego :E

i ja tez :cool:



co tam porabiacie moje kruszynki? :]
wszyscy o jedzeniu :] ja zaraz ide zjeść kilka rodzajów wędlin z własnej wędzarni, domową kiełbaskę i coś tam jeszcze :glodny:

a potem zabieram sie za projekt ...



aha..niemiecki oblałam :| zirytował mnie dzis....

np ze zdania:

Metropolita krakowski na pielgrzymce do Czestochowy zasłabł.

wiedziałam tylko jak jest zaslabl :E a to miało być o czesciach ciala :o




azjatki nie maja szans z Toba :P

masz wedzarnie? :o to kiedy mozemy wpasc do Ciebie na swojska kielbache? :E

jeszcze poprawisz ten niemiec :glaszcze:


:red:

no niestety to nie ja mam ...

dlatego korzystam póki mogę :P



no, ale czas na robienie projektu.



Ogródek podobno bardzo terapeutyczna rzecz. Jak będę miał kiedyś domek z działką i ogródek to sobie go na pewno bardzo fajnie urządzę. No w zasadzie moi rodzice maja taki domek z ogródkiem, ale ja niestety narazie tylko wynajmuje nędzny pokój w bloku.

Już nawet mam pomysł żeby wybudować sobie wędzarnię oraz piec chlebowy. Gdzie będę robił sobie porządne wędlinki oraz byc możę od czasu do czasu piekł domowy chlebek. Już nawet przeglądalem plany i oglądałem podobne konstrukcje. Koszt to około 1000 złoty. Niestety materialy budowlane sa teraz bardzo drogie.

Jak kogoś interesuje taka tematyka to na stronie http://www.wedlinydomowe.pl jest wiele różnych projektów, zdjęć, dokumentacji fotograficzno - opisowej, kosztorysów, dużo rad, pomysłów i uwag. A oprócz tego oczywiście przedewszystkim przepisy na smaczne wędlinki

Na te wędliny ze sklepu to patrzeć nie mogę, bo napawają mnie obrzydzeniem jak sobie pomysle ile w tym teraz chemii jest i czym to jest nasączone odkąd wstąpilismy do Unii i konkurencja wymaga obniżania cen. Dlatego właśnie pasjonuje mnie wytwarzanie takich wyrobów samemu. No ale na razie to tylko marzenia... sorry że zszedłem z tematu



Dziękuję Żużaczku. U mnie podobnie wygląda. Od dwóch dni układają kostkę brukową. Jak zrobię zdjęcia to wstawię. Z tą kolumną to fakt. Sporo takich projektów. Drugi modny detal to okrągłe okienko. W moim też takie było, do czasu jak je zobaczyłam Zniknęło natychmiast. Kolumna trochę utrudnia urządzenie tarasu, ale już się przyzwyczailiśmy. Klinkier to rzecz gustu. Nam się bardzo podoba, to właściwie cegła. Zależało nam na tradycyjnym wyglądzie domu. Tak tez zamierzamy go urządzić, żeby było miejsce na meble po prababci, zdekompletowane filiżanki po babci i portret dziadka z łagru. Obok budują dom przyjaciele z trójka dzieci, więc musi byc przyjazny dla maluchów. Dlatego np. ścieżki maja wymuszony kształt, żeby dzieciaki mogły jeździć samochodzikami na rowerkach w koło domu A dla dorosłych w ramach atrakcji grill z wędzarnią. Niedaleko jest jezioro i małżon zamierza łowić i wędzić ryby



qrcze, to teraz ja już zgłupiałem :/ Jedni piszą że ok, inni że do bani
Wędzarnia jest zrobiona wg projektu/pomysłu Jackosza - z tematu [Nowa, bardzo ciekawa wędzarnia Jackosza].Nie żebym zwalał winę na autora

I tam też wlot jest tak samo ułożony względem paleniska - jedyna w sumie różnica, że są chyba szczelne drzwiczki.
Szkoda że nikt w tamtym temacie nie napisał jakie ewentualnie moga byc jej wady

Czyli mam ją burzyc? ojjj, będzie sporo roboty
ewentualnie, co mam poprawic//zmienic zeby bylo ok? W sumie jestem jeszcze na etapie budowy, więc ewentualnie jakieś poprawki jeszcze wchodza w gre - a najwyżej kilof i jazdaaaa



Sasza! przeglądaj wszystko co znajdziesz na stronie, czytaj uwagi i problemy z wędzarniami, a będziesz wiedział co zrobić. Projekt masz super jak socjalizm na papierze - "sorry" Rozumiem pośpiech i szczere chęci do zrobienia super wędzarni. Temat wraca jak bumerang i był wielokrotnie opisywany. To wolny kraj i wszystko można zrobić, ale wszystko nie musi działać jak chcemy. Moja rada!!! na początek zrób palenisko z 2 metrowym kanałem paleniskiem i pamiętaj żeby odizolować od ziemi na tyle żeby wilgoć nie przechodziła od paleniska do komory wędzarniczej. Komorę możesz na początek zrobić z beczki metalowej. Buduj na ziemi nie nie kop i nie chowaj nic pod ziemię. Po terminuj na prostym urządzeniu sprawdź swoje możliwości i pomyśl jaką chcesz mieć wędzarnię na własne potrzeby.



Dzieki za podpowiedzi jesli chodzi o miejsce na murowana to nie ma z tym problemu mam duzy ogród jeszcze sie zastanawiam czy w tej cenie moge cos fajnego wymurowac. Cały dzien zapoznawałe sie z wasza super stronka i musze powiedziec ze jestem bardzo miło zaskoczony jest duzo fajnych projektow
Jesli chodzi o przeznaczenie to chodziło mi raczej o szybkie uwedzenie czegos na imprezia ,ale wiadomo apetyt rosnie i teraz coraz bardziej mysle o czyms bardziej konkretnym czyli o grillo- wedzarni z prawdziwego zdarzenia
Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam



Siedzę i główkuję...
mam już to mniej-więcej rozrysowane w pamieci, teraz na papier to wrzucę.
mam jeszcze pytanie odnośnie kanału do wędzenia zimnego w projekcie Andyandyego

czy w tym przypadku nie ma obawy, że będzie kiepski ruch powietrza, a może właściwie go nie być? nie mówię tu o rozpalaniu, bo oczywiście wtedy się uruchamia kanał gorący, ale później, jak już zalezy nam tylko na zimnym dymie.

Nie wiem czy uda mi sie wytłumaczyć moją propozycję wykonania wędzarni.

palenisko oczywiście zrobię oddzielnie w oddaleniu powiedzmy 1,0-1,5m od komory wędzarni (patrząc w planie) + do tego dojdzie odległość od wyjścia kanału do wysokości wędlin, powiedzmy 1,0m.

kanał zimny chcę zrobić w taki sposób, że po zatkaniu wylotu kanału na dym gorący, dym zimny będzie przemieszcał się w jednym poziomie, później po drugim poziomie na dole i dopiero wtedy "powędruje" do wędlin.
po prostu chcę wymurować "slimaka" z cegieł na dolnym poziomie, zrobić przekładkę z pozostawionym otworem, kolejnego "ślimaka" i dopiero wylot

Zastanawia mnie czy takie wydłużenie toru przemieszczania się zimnego dymu wogóle pozwoli na ruch powietrza?

No i pytanie jak wykonać kanał w ziemi, skoro mówi się o koniecznym jego nachyleniu by załapać cug powietrza. Z tego wynika że palenisko powinno być powiedzmy 30 cm pod poziomem terenu co strasznie komplikuje jego obsługę...

Pozdrawiam
Y



Rozumiem Andyandy, że sceptycznie podchodzisz do tych 2 projektów które podałem w linkach ze strony "wędlin"?
Nie pisze zupełnie nic o ociepleniu - skupiam się na izolacji pod wędzarnią z klinkieru.

Pytam bo nie znalazłem odpowiedzi.

no to napiszcie proszę jak dobrze zaizolować w mojej sytuacji:

szerokość wędzarni to 3 cegły (czyli ok 77cm z fugami)
głębokość wędzarni to 3,5 cegły (czyli ok 90 cm z fugami)

wyleję fundament o szerokości 90 i głębokości 100cm i na to chcę ułożyć 1 warstwę cegieł na całości - na srodku będę wychodziła rura fi 150.
izolować?
jesli tak to czym - papą czy jakąś "czarną masą"
zostawić wtedy powiedzmy po 5cm wokół rury bez izolacji?

Y



Andyandy
wysłałem Ci na meila miejsce, gdzie będzie stała wędzarnia.
Dzięki za twój projekt, ale dopóki nie zobaczę tego w rzeczywistości - na jakichś zdjęciach to trudno mi się do tego odnieść... może masz jakieś foty z realizacji?

Poniżej mniej-więcej schemat umiejscowienia komory i paleniska.
no mogę skrócić powiedzmy o 0,4-0,5m rurę. Więcej nie chcę...
w innym miejscu po prostu nie pasuje mi wedzarnia albo po prostu nie chcę by była gdzie indziej. Głównie w kontekście tego drewna kominkowego żywię obawy co do paleniska. Te 2 metry to uważam, że już jakaś w miarę bezpieczna odległość byłaby. Gdybym palenisko zblizył na 1m to bałbym się pożaru.
no i jak pisałem by nie chodzić po palenisku podczas dogladania wyrobów.
oczywiście w bezpośredniej bliskości całość w np. kostce brukowej



Jojo, jaka farba jest użyta do pokrycia tych rur. Jeżeli posiada metale ciężkie lub tlenki to lepiej kupić krzemionkę. Szybry w kominie mogą być jeżeli zrobisz dodatkowe ujście dymu zapewniające najmniejszą pracę wędzarni. Raczej użyj w kanale dolotowym. Zrób projekt i przedstaw rysunek z wymiarami



TOSHIBA, Czyli jesteś tego samego zdania co ja, że "pomniki" nie ocieplone i nie izolowane są tylko pomnikami ogrodowymi. Miro ma na szybko zrobione projekt tak jak obiecałem, może pokaże, że dobra wędzarnia, to duża wygodna wędzarnia i oszczędna w opał i miejsce na którym stoi. Ja mam ja na DC+ w pliku - budujemy wędzarnie -



dzieki sliczne za szybką odpowiedz:)
robilem porządek w ogrodzie i powycinalem około 9 duzych starych drzew owocowych:) drobnica i małe gałezie poszly do centralnego a grubsze i pniaczki juz czekają pocięte na pierwsze dymienie:)
Zima zostaje mi ostatecznie na zakonczenie projektu i zakup materiałów i wczesną wioną zaczynam budowe grilo-wędzarni klimka;)

Co radzicie na piersze dymienie dla takiego zielonego jak ja;)
I czy odnośnie peklowania mokrego czy jest ktoś wstanie mi to wyjaśnić bardziej np. na gg moje gg to 8004012 domowe i 8011377 w pracy(do 15)




Piasek, Nie myl wędzarni z piecem chlebowym. Może to jest wygodne, ale cel i parametry są inne i nie można tego, łączyć. Powód jest prosty ekonomia i zdrowie.
Andyanay
Napewno nie mylę wędzarni z piecem chlebowym. Jestem nowicjuszem w tych sprawach, ale zapewniam Cię, wiem czego szukam i czego oczekuję . Np. wędzarnia powstanie w oparciu o projekt Wojtka Minora, a obok niej wkomponowany piec chlebowy dla wypieku chleba /obecnie chleb piekę w piekarniku/ i innych straw takich jak np. golonka na kołderce w/g przepisu Tinki
Lektura tych stron i szkolenie w Zrębicach wiele mi pomogło, ale ten szczegół techniczny jest mało znany. Te kanały powodują lepszą pracę pieca. Zresztą bez tych kanałów też by działał, ale ja wolę je wykonać. Niestety brać zduńska kieruje się innymi zasadami niż tu obecni ZADYMIACZE.
Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 26 Maj, 2010 09:54 ]
Andyandy
przepraszam za literówkę



Podczas II Ogólnopolskiego Zlotu Wedzarniczej Braci - Napoleońska Zagroda sierpień 2007, planuję, by jednym z tematów, poza rutynową produkcją wędlin, był pokaz budowy wędzarni drewnianej, zadaszonej, z ruchomym paleniskiem i przewodem dymowym.
Drugi punkt (oczywiście jesli dogramy ) - pokaz budowy przenośnej wędzarenki Szuwara - jego projektu i pod jego nadzorem. Uwieńczeniem obu realizacji - wędzenie kiełbas i szynek.
W tematach tych czynie już odpowiednie przygotowania wstepne.

Tutaj proszę także przedstawiać swoje propozycje tematyki przyszłorocznego zlotu.