dream world

Witam. Mi tez wyszło coś nie tak Mocz bardzo mętny, flora bakteryjna obfita. Do tego Leukocyty 500 WBC/uL, krwinki białe 20-25 w polu widzenia. Azotyny "pos". Jeszcze nie byłam z tym u lekarza, ale się martwię. Azotyny i leukocyty mam zaznaczone gwiazką, która jest opisana "poza zakresem referencyjnym". Co to oznacza?? Mam wizytę u lekarza wyznaczoną na przyszłą sobotę, ale może powinnam pójść wczesniej? Jak myślicie?



WBC to skrot od bialych krwinek a nie plytek krwi. I chyba ta liczba w tysiącach wyrażona na a nie w %? Napisz jak wyglada rozmaz (odsetki poszczegolnych podgrup krwi - limf, gran, baso, eo, mono) i jak pozostale parametry - hemoglobina erytrocyty. Niska liczba krwinek bialych byc moze po Heviranie, ale trezba powtorzyc morfologie po 3-4 tyg Pozdrawiam!



Moja 6 tygodniowa córeczka miała robione badania. Poziom bilirubiny wyszedł 2,9 a morfologia WBC - 7,8; RBC - 3,59; HBG - 11,6. Pani doktor stwierdziła że wyniki są niezbyt dobre i zleciła usg brzuszka mocz i posiew. Według wszystkich tabeli które znlazłam tylko poziom białych krwinek jest trochę obniżony ale to wynika z tego że dopiero skończyła brać antybiotyk po infekcji. A najgorsze jest to że dała skierowanie do szpitala - gdzie nie chcą małej przyjąć z takiego powodu jak tylko te badania i mówią że córeczka tylko zarazi się od innych dzieci zapaleniem płuc albo innym cholerstwem. Może ktoś ma porównanie z innymi wynikami? Ten mój lekarz chyba na siłę próbuje znaleźć u małej jakąś chorobę



Marta,

Przepraszam, że podłączę się pod Twój post, ale mam podobne pytanie. Dziś odebrałam wyniki krwi mojej córki (3,5) i też limfocyty nie są w normie - 69, natomiast WBC (chyba białe krwinki) poniżej normy - 5,71 K/uL, a HGB powyżej normy - 13,30. Też się martwię, bo powodem, że zrobiliśmy badania było zmniejszenie apetytu (szczególnie awersja do mięsa), bóle brzuszka niezależne od pory dnia, ani pory posiłku (zarówno przed jak i po). Po odebraniu wyników zadzwoniłam do lekarki, powiedziała, że wygląda na jakąś infekcję, ale Ala też nie ma żadnej infekcji, ani ostatnio nie miała nic.

pozdrawiam,
mgiełka



Bardzo mi przykro Ilonkad...
Byc moze nie na miejscu bedzie moje pytanie, ale...Odebrałm wyniki badań i się zmartwiłam, mam podwyższone WBC- 11.8 PLT (płytki krwi) - 376 RDW zaniżone - 9.9 i zawyzone MCV - 95.3. Najbardziej martwia mnie te biale krwinki...Nie wiecie czemu tak mogły podskoczyc? A i nie wiem co znaczy wynik dla tokso. - 0.110



witam dziewczynki
Właśnie dzisiaj odebrałam wyniki i nie są zbyt dobre. Po pierwsze nie wiem co oznaczaja bo są to skróty.
Więc podam może któraś z Was wie o co chodzi:
WBC 10,63 (N 4,00-10,00) tego mam za dużo
PLT 148 (N 150-450) tego mam za mało
PDW 17,6 (N 9-17) tego znowu za dużo
P-LCR 46,1 (N 13-43) tego też za dużo
to była morfologia i reszte mam w normie
no i jeszce mocz pełno nabłonków, pełno bakterii i krwinki białe 25 wpw
i czy ma się denerować czy nie
bo ja już nic nie wiem
i mam tego wszystkiego dość. we środę ide do lekarza niech mi powie co jest i dlaczego no i USG ma mi robić.
A tak wogóle to nic mi się już nie chce, zmęczona jestem no i jeszce to 4 piętro mnie dobija, co piętro to odpoczynek.
Ale jeszce tylko 7 tyg z hakiem i będzie chyba po wszystkim.
Jeszce niedawno dowiedziałam się że bratówka od meża też jest w ciąży i ma na wrzesień termin, tylo że ona ma 38 lat i 2 dzieci, z czego 1 dziecko ma 14 lat a 2 dziecko w maju bedzie miało 2 latka, no i obie ciąże miała zagrożone, tą dwulatkę urodziła 2 miesiące w cześniej a z pierwszym była prawie cały czas na klinice. więc ja nie wiem dlaczego takie osoby decyduja się na dziecko, jak wiedzą co juz przeszły. Ale moze to jest zazdrość i też chcą mieć synka, bo mają 2 córki.
No ale to uwazam za chore.
No dobra koniec marudzenia
Miłej nocki Wam zyczę



witam ,
termin porodu zbliza sie wielkimi krokami , od 14 dni mam rozwarcie na dwa palce, iwec gotowa juz jestem do porodu..., wizyte kontrolną dopiero w piatek , a dzis odebralam wyniki, ktore bardzo mnie niepokoją...bardzo prosze o jakies wskazówki co robic , czy mam sie czym martwic , czy zglosic sie wczesniej na wizyte ?

otoz:

morfologia:
krwinki biale WBC 9,82 k/ul
krw.czerwone RBC 3,77 M/ul
hemogl. 10.9 g/dl
hematokryt hct 33,7 %
mcv 89,4 fl
mch 28.9 pg
mchc 32,3 g/dl
rdw 12,9%
plytki krwi plt 79 k/ul

jonogam surowicy - sod 140 mmol/l
potas 4,42 mmol/l
chlorki 102,1 mmol/l

MOCZ: , ktory mnie niepokoi najbardziej...

ciezar wl. sg - 1,02
ph 7
leukocyty obecne +
azotyny nieobecne
białko obecne +
glukoza w normie
ciała ketonowe nieobecne
urobilinogen podwyższony+
bilirubina nieobecna
erytrocyty nieobecne

OSAD moczu

erytrocyty 13,1 ul
leukocyty 12,4 ul
nablonki plaskie 86,9 ul
wałeczki 0.83 ul
bakterie 1047 ul
kryształy 16,3 ul
male komorki okragle 3,2 ul
waleczki patologiczne 0,59 ul
śluz o,23 ul
erytrocyty swieze 88,2 %

białko w moczu - ponizej < 4 mg/dl

tsh 0,858
ft4 0,927 mg/dl


Strasznie martwię sie tym moczem , czy nie dojdzie do jakiejs infekcji ..., czy nie zaszkodzi to mojemu dziecku...?

Czy ktoras z WAS miala podobny problem?

prosze o jakiekolwiek informacje